SEO-kast-in-de-klas-759x500
Picture of Suzan van Lieshout

Suzan van Lieshout

SEO Kast in de klas

Door Suzan. Hoe zorg je er voor dat je goed onderwijs biedt met betekenisvolle en leerzame materialen? Richt een SEO kast is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

De afgelopen jaren ben ik leerkracht (geweest) van groep ½, groep 3, groep 5 en groep 6. In al deze groepen werk ik met kieskasten. Ik heb een rekenkast, taalkast, spellingskast en SEO kast in mijn klas. Elke kast heeft een inhoud van aantrekkelijke doelgerichte materialen die regelmatig (per thema of doel) worden ververst.

Voor mij is dit van essentieel belang om goed onderwijs te kunnen geven. Als kinderen klaar zijn met een taak of toe zijn aan zelfstandig werken, kunnen ze kiezen uit deze kasten. Doordat de inhoud van de kast aansluit bij het thema of doel is deze betekenisvol en leerzaam. Nu kost het inrichten van deze kasten misschien veel werk denken jullie. Je bent er inderdaad één keer per maand een middag aan kwijt maar in de loop van de tijd heb je een mooie database opgebouwd voor betrokken en plezierig onderwijs door de spel en leer kast.

SEO kast in de klas

In het volgende artikel geef ik een voorzetje, om het jullie makkelijker te maken. Met welke materialen kun je de kasten inrichten om zo voor de kinderen de oefenmaterialen voor het grijpen te hebben. Ook voor thuis biedt dit artikel mogelijkheden. Richt een kast in met oefenmaterialen en ververs regelmatig om de kast aantrekkelijk te houden. Ik start met de SEO kast.

Een belangrijk punt is het met de kinderen doornemen van de kast voor betrokken en plezierig onderwijs door de spel en leer kast. De materialen die je er inzet zul je actief aan moeten bieden, samen een keer spelen en aantrekkelijk moeten presenteren. Want vanzelf gaan ze er niks mee doen…. Dit werkt hetzelfde als reclame maken voor een product. Om je blik te verruimen in de supermarkt en je uit te dagen iets nieuws te proberen maakt men reclame ;). Maak de kinderen nieuwsgierig, zet de materialen in tijdens de lessen bijvoorbeeld in een circuit of speel mee tijdens de zelfstandig werktijd.


De SEO kast voor de Sociale Emotionele Ontwikkeling

Vandaag begin ik met de SEO kast voor de Sociale Emotionele Ontwikkeling. Deze is in mijn huidige groep 6 de afgelopen weken ingericht binnen het thema: Corona. Bij de kast hoort een keuzemenu. Het keuzemenu bestaat altijd uit 6 activiteiten. Deze kun je dan ook gebruiken als je met een dobbelsteen gooit en je een spel met de klas wilt spelen.

Kletspot

Hierin zitten vragenkaartjes. Dit kunnen ook de Pickwick theelabels zijn. In dit geval zijn het downloads die te maken hebben met Corona. Draai 2 sets uit zodat er voldoende kaartjes zijn voor als kinderen hier tijdens zelfstandig werken voor kiezen. Hierbij voeg ik een set vragenkaartjes van het CED en van Leren Leren Schiedam toe. De kinderen gaan met elkaar in gesprek en filosoferen over de vraag die op het kaartje staat. Een leuke activiteit voor betrokken en plezierig onderwijs door de spel en leer kast.

Creatief Spel

Je kiest een spel uit bijvoorbeeld de 5 minuten activiteiten van Onderwijs Maak Je Samen. De kaarten sets die zij uit hebben gegeven staan vol leuke ideeën. Waar kinderen zelf uit kunnen kiezen maar waar jij als leerkracht ook een keuze uit kunt maken. Bijvoorbeeld maak een toneelstukje met een groepje kinderen over een situatie die zich thuis afspeelt tijdens het thuisonderwijs. Of gebruik de activiteiten uit het pakket Gouden weken.

Werkbladen

Sommige kinderen vinden het heerlijk een woordzoeker, een sudoku of een ander soort werkblad te maken. Dit is gezellig om in een groepje te doen. Iedereen zijn eigen blad maar toch gezellig samen op een zelf gekozen plek. Een leuke activiteit voor betrokken en plezierig onderwijs door de spel en leer kast.

Gelukskaart

Uit het geluksspel van de methode de gelukskoffer, bekijk het hier, haal je ook veel leuke activiteitenkaarten. Eén daarvan is de wave. Sta op en zeg iets liefs over een andere klasgenoot, vervolgens zegt deze persoon iets liefs over de volgende klasgenoot enzovoort. Het spel kun je met bal spelen als groepsactiviteit maar de kaarten zijn ook prima te gebruiken voor een tweetal. Deze kaarten zijn favoriet in de groep 6 waar ik nu vervang. Elke dag belanden er wel 2 op mijn bureau om met de hele klas te spelen.

Groepswerk

Werk samen aan een knutselopdracht bijvoorbeeld een blockposter of een andere creatief werkstuk wat in de Corona tijd uit 2 delen bestaat. Door elke groep leerlingen wordt een deel gemaakt. Als je het samenvoegt wordt het één geheel. Zoals een vlinder. Een leuke activiteit voor betrokken en plezierig onderwijs door de spel en leer kast. Je kunt als groepswerk ook een woordveld maken, waarbij alle kinderen input leveren en er een mooie praatplaat met woorden en tekeningen ontstaat rondom een thema.

Gezelschapsspelletjes

Gewoon lekker een paar gezelschapsspelletjes in de kast zetten werkt ook altijd. Zodat ze niet uit die bomvolle grote kast (op de gang) hoeven te kiezen, waar afleiding op de loer ligt. Door er zelf een paar te kiezen als leerkracht breng je focus aan. Kinderen kunnen natuurlijk prima helpen bij de keuze, maar beperk je tot drie verse spelletjes. Dit keer heb ik Master Mind gekozen, Uno en Pim Pam Pet. Dit laatste spel speel je in het thema Corona. Noem iets wat te maken heeft met Corona met de………..letter…….

In mijn volgende artikel zal ik suggesties geven voor de inrichting van de rekenkast.

Er staat een affiliate link in dit blog.

Deel dit bericht

Scroll naar boven
WhatsApp chat