schoolverlaters-activiteiten-voor-groep-8-759x500
Picture of Suzan van Lieshout

Suzan van Lieshout

Schoolverlaters activiteiten voor groep 8

Schoolverlaters activiteiten voor groep 8 door Suzan. Je zult als team moeten afwegen hoe je kinderen en ouders combineert. Wordt het dit jaar meer een afscheid alleen voor de kinderen? Wat is de rol van de ouder dit jaar? Wat kan er wel en niet volgens de regels. Stem dit eerst met elkaar af en kies dan één of meerdere activiteiten als schoolverlaters activiteit voor groep 8.

En dan gaat het allemaal anders dan je had gedacht. Geen kamp, geen schoolreis en geen afscheidsavond. Op zoek naar alternatieve schoolverlaters activiteiten voor groep 8. De een krijgt er buikpijn van en de ander begin te glunderen. Wat is er mogelijk. In dit artikel heb ik diverse activiteiten verzameld die je als slotactiviteit met je groep kunt ondernemen.

Ga sowieso eerst in gesprek met de kinderen, waar hebben zij behoefte aan? Wat zien zij aan mogelijkheden en welke onmogelijkheden kunnen misschien toch mogelijk worden gemaakt. Laat ze een ideeënbus vullen als ze er tijdens het gesprek nog niet uit zijn. Kijk wat haalbaar is en stem af met het beleid en je persoonlijke voorkeuren.

Toch de geplande musical als film

Misschien kan de musical toch doorgaan, maar zonder publiek. Je filmt de musical (per scène) en stuurt de film naar alle kinderen en ouders op. Een andere mogelijkheid is de musical live opvoeren en streamen met al het publiek dat thuis zit.

Parade schoolverlaters activiteiten voor groep 8

Bij ons op school kwamen vorig jaar de kinderen op school aan in diverse voertuigen. Voor de school stopten de voertuigen één voor één en mooi gekleed stapten de kinderen van groep 8 uit het voertuig. De een kwam met de tractor of de cabrio van een oom, de ander op een motor of in een winkelwagentje. De ouders kunnen dit jaar langs de kant gaan staan. Voorheen stonden ze op een hoopje tijdens de schoolverlaters activiteiten voor groep 8. Nu zou je ze kunnen verdelen over een route, als een parade. De kinderen rijden rustig langs en trekken de aandacht. Hierna worden de kinderen op één punt afgezet en vieren daar een besloten feestje.

Verrassingsfilmpje

Je laat alle ouders thuis een filmpje opnemen voor hun eigen kind. Alle ouders krijgen dezelfde opdrachten en vragen, hieronder noteer ik er een paar. Tijdens een avond met alleen de kinderen kijk je naar de filmpjes. Dit is voor de kinderen natuurlijk redelijk ongemakkelijk maar super waardevol en hilarisch om je vader of je moeder te zien die schaamteloos trots over jou spreekt.

  • laat een babyfoto zien van jullie zoon of dochter
  • vertel een anekdote waar jullie vreselijk om hebben moeten lachen van jullie zoon of dochter
  • wat is het favoriete plekje in huis van jullie zoon of dochter, film dit

Foto-Videoboodschap

Afgelopen schooljaar had een leerling een fotopresentatie gemaakt van alle kinderen uit de klas als schoolverlaters activiteit voor groep 8. Zij had vele foto’s opgezocht en doorgekregen via Google foto’s en deze met een muziekje eronder achter elkaar gezet. Je zag drie foto’s per kind in verschillende leeftijdsfases. Dit was een super lief cadeau. Als leerkracht kun je dit natuurlijk ook doen. Je zou er nog actuele filmpjes tussen kunnen monteren waarin de kinderen los van elkaar een vraag beantwoorden als: wat is je leukste, bijzonderste, gekste herinnering aan 8 jaar basisschool?

Waarzegger

De leerkracht klimt in de huid van een waarzegger, met kleed en bol. Dit kan live maar kan ook weer worden opgenomen. Neem steeds een kind in gedachten en vertel over zijn of haar toekomst. Dit kan ondersteund worden met beeldmateriaal. Dit beeldmateriaal wordt aangeleverd door de ouders. Je vraagt ouders een filmpje van maximaal drie minuten op te nemen waarbij vader of moeder zich verkleed als het kind en het kind in de toekomst speelt. Hierna deel je de beelden met iedereen als een soort film of  je kijkt ernaar in een grote ruimte waarbij alle kinderen aanwezig zijn. Jij voorspel als waarzegger wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Lipdub als schoolverlaters activiteiten voor groep 8

We hebben al vele challenges voorbij zien komen, zoals de wc rol challenge. Waarbij je kleine stukjes film achter elkaar plakt. Je vangt de wc rol, doet er een kunstje mee en gooit hem weer weg. De volgende vangt hem enz. Dit kun je natuurlijk ook doen als schoolverlaters activiteit voor groep 8 als je een script hebt, dit kan een lied zijn wat je in stukjes hakt. Je kunt de school gebruiken als decor of iedereen neemt thuis een deel op van de lipdub. Er zijn ook versies te vinden waar je voor moet betalen. Samen kijk je naar het resultaat thuis of op school.

Kahoot quiz

Met zijn allen (vanuit thuis) een quiz spelen. De leerkracht is de host en is live te zien of via Youtu.be. Iedereen logt in op Kahoot met dezelfde code maar onder zijn eigen naam, de leerkracht organiseert dit. Het leukste is het als alle leerlingen elkaar ook nog eens kunnen zien. Technisch is dit natuurlijk een hele uitdaging als ze allemaal thuis zitten. Als de kinderen allemaal in één ruimte zitten wordt het al makkelijker. De leerkracht stelt de vragen en leest de antwoordmogelijkheden voor, deze quiz is door de leerkracht van te voren in elkaar gezet. De quiz kan bestaan uit algemene kennis vragen maar het leukste is het natuurlijk als er vragen over het afgelopen schooljaren tussen zitten die over de kinderen gaan.

Kampioenen

Hoe leuk is het om als de kampioenen van de school op één of twee platte karren rondgereden te worden. Bij mijn eigen kinderen gebeurde dit tijdens de schoolverlaters activiteit van groep 8. De container van de plaatselijk grondwerker werd ingezet om de kinderen een geweldige rit door de wijk te bezorgen. Al toeterend door de straten en langs de huizen waar de families staan te zwaaien. Hierna worden de kinderen op één punt afgezet en vieren daar een besloten feestje.

Besloten feest

Het besloten feestje wordt op school of bij iemand thuis verzorgd. De kinderen en enkele leerkrachten zijn aanwezig. Er is eten, drinken en een DJ. Je kunt kiezen voor een BBQ maar ook voor een feestavond. Tijdens het besloten feestje is er tijd voor optredens van de kinderen en de leerkrachten. Ook zou je nog spellen kunnen spelen waaronder Crazy 88. Als je hiervoor de buurt in gaat is het leuk ouders te betrekken. Zij kunnen opdrachten rondom huis mogelijk maken, met inachtneming van de regels.

Je kunt ook groepsspelletjes doen, zoals bijvoorbeeld bingo, deze. Of speel Party en Co, zoals deze of Weerwolven, bekijk het hier.

Er zijn ook leuke binnenspelen of buitenspelen voor groep 8.

Reünie

Mocht het nu toch onmogelijk zijn om echt afscheid te nemen doordat de maatregelen misschien worden aangescherpt prik dan nu al een reünie-datum.

Lees meer van mijn verhalen op Jufmaike.nl

Deel dit bericht

Scroll naar boven
WhatsApp chat