Aandacht voor elkaar
Picture of Suzan van Lieshout

Suzan van Lieshout

Aandacht voor elkaar

Mijn vierde column voor Mees&Co waar ga ik deze keer over schrijven? Mijn zoon, mijn dochter…nee laat ik het eens over een stukje van mijn werk hebben.

Een van de dingen die ik doe is het coachen van kinderen. Onder andere kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden of waarvan een ouder of dierbare is overleden. Dit doe ik voor Prodas. Een onderwijsstichting met 24 scholen in Deurne, Asten en Someren (ZO Brabant).

Met trots kan ik zeggen dat deze stichting er tijd en geld voor uittrekt om kinderen met emotionele bagage te zien en te horen. Onder schooltijd organiseer ik met een team van 4 personen lotgenotengroepen. Kinderen met hetzelfde lot krijgen de gelegenheid om bij elkaar te komen en delen hun gevoelens en gedachten met elkaar. Ze vinden steun, herkenning, erkenning en troost bij elkaar. 6 keer 1,5 uur onder begeleiding van 2 geschoolde coaches. Dat is fantastisch toch?

In de klas en thuis zit een kind in een situatie waarin er van alles gebeurt en ze meegaan met de flow. Zijn de ouders gescheiden, is er in de ochtend ruzie geweest of huilt een moeder om een verlies dan gaat het kind toch naar school en geeft het zich over aan de orde de dag…wat wij kunnen doen is deze kinderen zien! Een jonge vrouw vertelde me dat ‘interesse’ is wat ze in haar jeugd op school had gemist. Gewoon de vraag hoe gaat het met je en wil je er misschien over praten? Ook 2 jaar na de gebeurtenis. Dan had ze de regie gekregen en de kans kunnen grijpen. Maar zij had de kans niet gehad en ook niet zelf gegrepen omdat ze mensen niet tot last wilde zijn. Hartverscheurend hè?

Ik vind van wel. Laten we ons hier bewust van zijn en ons interesseren voor elkaar. Als juf, meester, buurman, buurvrouw, oom, tante, zus, broer, moeder, vader, opa, oma, enz. Informeer, geef elkaar de aandacht en de ruimte. Ontplooi mooie initiatieven om aandacht te besteden aan elkaar ook zonder verdrietige reden. In deze gekke dagen met de naderende kerst, die misschien stiller zijn dan voorheen…blijf geïnteresseerd en lief. Zie en hoor elkaar! Fijne kerst allemaal en een gelukkig Nieuwjaar!

Deel dit bericht

Scroll naar boven
WhatsApp chat